معرفی ساکارز ، شیرین کننده انواع غذا و نوشیدنی از زبان پیشگامان شیمی
فهرست مطالب
ساکارز چیست و چه کاربردهایی دارد؟
ساکارز رایجترین افزودنی است که به عنوان شیرین کننده در غذاها و نوشیدنیها استفاده میشود. از آنجایی که بدن شما به یک منبع دائمی انرژی نیاز دارد. ساکارز به عنوان یک کربوهیدرات، انرژی مورد نیاز بدن برای انجام عملکردهای فیزیکی و ذهنی را تامین میکند. ساکاروز همچنین در صنایع کلیدی مانند داروسازی، شیرینی سازی و صنایع نوشیدنی کاربرد دارد. در سال های اخیر به دلیل روند افزایشی مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای بسته بندی شده، مصرف شکر رو به افزایش بوده است. با ما همراه باشید تا همه چیز را در مورد ساکارز از جمله نحوه ساخت آن، چرا در محصولات غذایی استفاده میشود؟ خرید ساکارز خوراکی را ازکجا تهیه کنیم؟ ضرر ساکارز چیست؟ و… بیاموزید.
به انگلیسی | Sucrose |
شناسه محصول | ۵۶۰۳۸-۱۳-۲ |
فرمول شیمیایی | C12H22O11 |
نامهای دیگر | شکر، ساکاروز |
شکل ظاهری | کریستال سفید رنگ |
گرید | غذایی، دارویی |
بستهبندی | کیسه ۲۵ کیلوگرمی |
کشور تولید کننده | ایران |
خلوص | ۹۹% |
قیمت | ۰۹۱۲۹۰۰۸۸۶۲<=تماس بگیرید ? |
خواص | شیرینکننده دارویی |
انحلالپذیری | به راحتی در آب حل میشود، در اتانول و متانول محلول است. |
فـروش عمده ساکارز در پیشگامان شیمی
شرکت پیشگامان شیمی هماهنند شرکت های بزرگ حوزه مواد شیمیایی و سایر برند های موجود مثل دیجی کالا ، زنبیل ، اسنپ و بسیاری از برندهای دیگر به دنبال جذب و رضایت مشتریان خود است. این بین ما با بیش از ۲۰ سال تجربه در زمینه تامین مواد اولیه مورد نیاز صنایع مختلف دارویی و پزشکی، صنعتی، آرایشی بهداشتی، اسانسها، غذایی با بهترین قیمت و کیفیت ، آمادگی این را دارد تا ساکارز مورد نیاز صنایع مختلف را در سریع ترین زمان ممکن به وسیله سیستم حمل و نقل مطمئن به شهرهای مختلف ارسال کند. شما مشتریان عزیز میتوانید برای استعلام قیمت ساکارز و تهیه ساکارز در گریدهای غذایی و دارویی با کارشناسان ما در واحد فروش تماس بگیرید.
این ماده در گریدهای آزمایشگاهی، صنعتی، دارویی توسط شرکتهای مختلف مثل بانی کیمیا کالا، تمادکالا، ستاره آزمون پارس با برندهایی همچون مرک، مرک – Merck، بایوکم به فروش می رسد. کشورهای تولید کننده این ماده آلمان، فرانسه هستند اسم انگلیسی این ماده است و همچنین شماره رجیستری این ماده شیمیایی (همان Cas No) ۵۷-۵۰-۱ می باشد که با جستجوی اسم ماده یا شماره رجیستری ماده مورد نظر در داخل سایت شرکت پیشگامان شیمی می توانید لیست تامین کنندگان معتبر آن را مشاهده کنید.
کاربرد های این ماده در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، غذایی، آزمایشگاهی است.تمام شرکت های حاضر در لیست خرید مواد مختلف در پلتفرم خرید و فروش مواد شیمیایی «شرکت پیشگامان شیمی »، با انجام مراحل اعتبار سنجی آماده خدمت رسانی هستند و شما می توانید با اطمینان خاطر از آن ها خرید انجام دهید.
ساکارز چیست؟
ساکارز یک دیساکارید است که معمولاً به عنوان “قند میز” یا کاملاً به عنوان “قند” شناخته میشود و شامل دو مونوساکارید، فروکتوز و گلوکز است. که از یک گلوکز و یک مولکول فروکتوز یا ۵۰٪ گلوکز و ۵۰٪ فروکتوز تشکیل شده است. مزه آن کمتر از فروکتوز، اما شیرینتر از گلوکز است. برای کسب اطلاعات بیشتر به این مقاله (تفاوت ساکارز، گلوکز و فروکتوز چیست؟) مراجعه کنید.ساکاروز به صورت تجاری از نیشکر، چغندر قند (بتا ولگاریس) و سایر گیاهان به دست میآید و به عنوان ماده غذایی و شیرینکننده به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد.
خواص ساکارز
مشخصات فیزیکی ساکاروز
- ساکاروز دارای ساختار بلوری مونو کلینیکی است.
- این ماده در معرض دمای بالا (بیش از ۱۸۶ درجه سانتیگراد) قرار میگیرد و باعث تولید کارامل میشود.
- حلالیت ساکارز در آب در دمای ۲۰ درجه سانتیگراد ۹/۲۰۳ گرم در ۱۰۰ میلی لیتر است
- آنتالپی استاندارد احتراق مربوط به ساکاروز mol-1 ۵۶۴۷ است.
- دمای جوش ساکارز در۱۶۰-۱۸۰ °C (تجزیه میشود).
- دمای ذوب ساکارز برابر ۶۹۷٫۱±۵۵٫۰ °C at 760 mmHg
- جرم ساکارز ۳۴۲٫۳ g/mol
خواص شیمیایی ساکارز
- میتواند یک واکنش احتراق داشته و دی اکسید کربن و آب تولید کند.
- در صورت واکنش با اسید کلریک، این ترکیب باعث تولید اسید کلریدریک، دی اکسید کربن و آب میشود.
- پس از هیدرولیز، پیوند گلیکوزیدیک که دو کربوهیدرات را در یک مولکول C12H22O11 متصل میکند، شکسته و گلوکز و فروکتوز تولید میکند.
- ساکارز میتواند به کمک H2SO4 (که به عنوان یک کاتالیزور عمل میکند) کم آب شود و یک ماده جامد سیاه و غنی از کربن ایجاد کند.
تاریخچه مصرف ساکاروز
در نیمه اول قرن بیستم، حدود ۷۵٪ از کل قند به طور مستقیم در خانوارها استفاده میشد، در مقابل ۲۵٪ در صنعت استفاده میشد. امروزه این نسبت برعكس است، زیرا ۸۵٪ قند در محصولات غذایی صنایع غذایی در مقابل ۱۵٪ كه مستقیماً توسط خانوارها مصرف میشود، استفاده میشود.از این رو صنعت کشاورزی و مواد غذایی به بزرگترین مصرف کننده ساکارز و مشتقات آن مانند قند معکوس تبدیل شده است که با استفاده از آنزیمی به نام اینورتاز، توسط هیدرولیز تولید میشود. از نظر شیمی، این شربت جوشانده مخلوط غیر مولکولی فروکتوز و گلوکز است، به این معنی که حاوی مقادیر مساوی از هر دو مولکول است.
از نظر حسی، قدرت شیرینکننده زیادی دارد و به آسانی ساکارز متبلور نمیشود. با جذب رطوبت نرم و صاف باقی میماند و خشک نمیشود. تولیدکنندگان از این خواص برای تولید محصولات نرمتر، کاهش زمان پخت و پایدار کردن بستنی استفاده میکنند. قند معکوس عمدتاً در صنعت شیرینیسازی و توسط سرآشپزهای حرفهای مورد استفاده قرار میگیرد.
ساکارز در چه مواد غذایی وجود دارد
ساکارز به طور طبیعی در بسیاری از میوه ها و سبزیجات یافت می شود. همچنین از نیشکر و چغندر قند استخراج میشود که فرآیند آسیاب و تصفیه را طی میکند تا شکر سفرهای را که همه ما با آن آشنا هستیم و برای شیرین کردن قهوه، چای و سایر غذاها از آن استفاده میکنیم، بسازند. این قند همچنین به طور گسترده در تولید مواد غذایی تجاری استفاده میشود.
بیشتر گیاهان به طور طبیعی حاوی ساکارز، گلوکز و فروکتوز هستند. برخی از گیاهان مانند نیشکر و چغندر قند دارای غلظت بسیار بالاتری از ساکارز هستند و به همین دلیل است که آنها به صورت تجاری برای تولید ساکارز پرورش داده می شوند. شایان ذکر است که ساکارزی که در بسیاری از محصولات غذایی پیدا می کنید، با ساکارزی که در میوه ها و سبزیجات یافت می شود یکسان است. هر دو ترکیب شیمیایی یکسانی دارند و حاوی تعداد یکسانی کیلوژول در هر گرم هستند که بدن از آن به عنوان منبع انرژی استفاده میکند.
به عنوان مثال، ساکاروز موجود در ماست با طعم توت فرنگی، همان ساکارزی است که به طور طبیعی در توت فرنگی یافت می شود. با این حال، سایر عناصر موجود در غذاهای حاوی ساکارز میتوانند نحوه جذب و استفاده بدن ما از قند را تغییر دهند. در نتیجه ساکاروز یک کربوهیدرات طبیعی است که در بسیاری از میوهها، سبزیجات و غلات وجود دارد، اما به بسیاری از غذاهای فرآوری شده مانند:
- آبنبات
- بستنی
- غلات صبحانه
- غذاهای کنسرو شده
- سودا و سایر نوشیدنیهای شیرینشده نیز اضافه میشود.
سنتز ساکارز
ساکارز با خرد کردن و استخراج نیشکر (Saccharum officinarum) با آب یا استخراج چغندرقند (Beta vulgaris) با آب، تبخیر و پاکسازی با آهک، کربن و مایعات مختلف حاصل میشود. این ماده از سورگوم نیز به دست میآید و در درصد کم در عسل و شربت افرا رخ میدهد.همانطور که در بالا ذکر شد، این ترکیب دی ساکارید یا مولکولی است که از دو مونوساکارید ساخته شده است. گلوکز و فروکتوز هر دو مونوساکارید هستند، اما در مجموع باعث ایجاد ساکارز دی ساکارید میشوند. این یک فرایند مهم برای ذخیره و فشرده سازی انرژی است. گیاهان این کار را برای انتقال آسان انرژی از طریق ساکارز انجام میدهند. این روند در تصویر زیر قابل مشاهده است.
گلوکز در سمت چپ دیده میشود. گلوکز به عنوان آلدوز شناخته میشود، به این معنی که گروه کربونیل (کربن دوگانه متصل به اکسیژن) در انتهای زنجیره کربنها یافت میشود. هنگامی که مولکول یک حلقه به عقب ایجاد میکند، یک حلقه ۶ تایی ایجاد میکند. از طرف دیگر، فروکتوز یک کتوز است.
این به این معنی است که گروه کربونیل در وسط میانه مولکول یافت میشود. در این حالت، فروکتوز را به یک حلقه پنج تایی تبدیل میکند. در گیاهی که ساکارز ایجاد میکند، آنزیمی وجود دارد تا این دو حلقه را به هم متصل کند و یک مولکول آب استخراج کند. این فرآیند واکنش تراکمی نامیده میشود، و یک پیوند گلیکوزیدیک بین دو مولکول ایجاد میکند. همانطور که در تصویر مشاهده میکنید، واکنش نیز میتواند برعکس باشد. برای تبدیل ساکارز به فروکتوز و گلوکز، میتوان یک مولکول آب به آن اضافه کرد. این همان اتفاقی است که هنگام هضم ساکارز رخ میدهد.
چرا ساکارز به غذاها و نوشیدنیها اضافه میشود؟
بیشتر افراد آگاه هستند که برای تأمین شیرینی به مواد غذایی و نوشیدنیها قند اضافه میشود، اما ممکن است بسیاری بدانند که شکر به دلایل دیگر نیز استفاده میشود. شکر یک ماده رایج در کالاهای پخته شده برای تهیه ساختار و بافت، در مربا و ژلههای خانگی به عنوان ماده نگهدارنده و در سایر موارد برای تثبیت امولسیونها و افزودن عطر و طعم است. این ویژگیها طعم و احساس دهانی را که انتظار داریم به بسیاری از غذاهای مورد علاقه ما میبخشد.
فواید ساکاروز در صنایع غذایی
ساکارز به عنوان:
- شیرینکننده در غذاها و نوشابهها
- در ساخت شربت
- شکر معکوس
- شیرینیپزی
- مواد نگهدارنده و مربا
- محصولات دارویی و کارامل مورد استفاده قرار میگیرد
ساکاروز همچنین یک واسطه شیمیایی برای مواد شوینده، مواد امولسیونکننده و سایر مشتقات ساکارز است. ساكروز در بذرها، برگها، ميوهها، گلها و ريشه گياهان پراكنده است. در آنجا بهعنوان يك منبع انرژي براي سوخت و ساز بدن و به عنوان منبع بيوسنتز كربن عمل ميكند. علاوه بر استفاده به عنوان شیرینکننده، ساکارز در محصولات غذایی به عنوان:
- ماده نگهدارنده
- آنتیاکسیدان
- ماده کنترل رطوبت
- تثبیتکننده و ضخیمکننده کاربرد دارد.
کاربرد ساکارز
ساکارز یک ماده کاربردی همه کاره و غیرقابل جایگزین در غذا است که علاوه بر ایجاد شیرینی، برای متعادل کردن اسیدیته، افزایش حجم یا جلوگیری از فساد در میان سایر خواص عملکردی استفاده میشود. اما آیا میدانستید که شکر در تولید دارو، برای ساخت پلاستیکهای زیستی و هواپیما نیز استفاده میشود. کاربردهای فراوان شکر فراتر از شیرینی و فراتر از غذا است.
کاربرد دارویی ساکارز
- شکر برای پوشش دادن، افزایش حجم یا بافت و طعم دهنده دارو استفاده میشود. همچنین میتواند به عنوان یک نگهدارنده و آنتی اکسیدان عمل کند.
- مواد اولیه برای داروها. از ملاس قند در تولید مواد غذایی و دارویی استفاده می شود.
کاربرد زیبایی ساکارز
- شکر به دلیل خاصیت لایه برداری و مرطوب کنندگی در لوازم آرایشی استفاده می شود. از عصاره نیشکر در مرطوب کننده ها و ماسک های صورت نیز استفاده میشود.
- اسکراب های شکر برای لایه برداری عالی هستند. اسکراب بدن ساده خود را با مخلوط کردن شکر با روغن (روغن نارگیل، بادام، جوجوبا یا زیتون) درست کنید تا خمیری شل ایجاد کنید. به آرامی روی پوست خود بمالید و سپس زیر دوش بشویید.
کاربرد ساکارز در باغ
- آفات باغ: برای مبارزه با آفات باغی مانند کرمهای لولهای، گیاهان و خاک اطراف آنها را با مشتی شکر بپاشید. شکر باعث تغذیه میکروارگانیسم ها میشود که باعث افزایش مواد آلی در خاک میشود و در عین حال آن را به محیطی خصمانه برای نماتدها تبدیل می کند.
کاربرد صنعتی ساکارز
- ترکیبات آلی.علاوه بر اتانول، از شکر برای ساخت فورفورال، یک ترکیب آلی که در تولید سیمانها، چسبها، پوششها و علفکشهای مختلف کاربرد دارد، استفاده میشود.
- محصولات پاک کننده. شکر یکی از مواد تشکیل دهنده اسکرابهای شکر برای بدن شما و برخی از محصولات پاک کننده برای خانه شما است. همچنین برای ساخت انواع خاصی از مواد شوینده استفاده میشود.
- خوراک دام. محصولات مشترک تولید شکر و ملاس به عنوان مکمل خوراک دام استفاده میشود.
- سیمان و چسب. شکر گیرش سیمان و چسب را کند میکند.
عوارض جانبی ساکارز
مصرف بیش از حد ساکارز به عنوان یک قند افزوده میتواند چندین اثر نامطلوب از جمله افزایش قند خون، مقاومت به انسولین و موارد دیگر داشته باشد. سطوح بالای انسولین در درازمدت می تواند یک چرخه آسیب زا ایجاد کند که در آن سلول ها نسبت به اثر انسولین “بی حس” میشوند. این وضعیت که مقاومت به انسولین نامیده میشود، عامل اصلی دیابت نوع ۲ است و میتواند در بسیاری از بیماریهای مزمن از جمله بیماری قلبی، ناباروری، بیماری آلزایمر و سرطان نقش داشته باشد.
علاوه بر خطرات گسترده تر قند زیاد، جزء فروکتوز ساکارز پیامدهای منفی برای سلامتی دارد. از آنجایی که کبد فروکتوز را متابولیزه می کند، مشکلات از آنجا شروع می شود. با فروکتوز بیش از حد، کبد میتواند قند را به چربی تبدیل کند، که منجر به بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) می شود که تخمین زده میشود در ۲۵٪ از مردم در سراسر جهان و در ۱۲٪ از کودکان ایالات متحده وجود داشته باشد. محققان نشان دادهاند که مصرف ساکارز همچنان میتواند باعث افزایش تولید اسید چرب در کبد شود.
یک دیدگاه
-
28 مه 2022
با سلام و احترام
ساکارز یک ترکیب آلی و شیرین است. این دی ساکارید به شکل پودر سفید رنگ است و شیرین و بدون بو می باشد که نقش بسیار مهمی در تغذیه انسان و تأمین انرژی مورد نیاز موجودات زنده دارد. این ترکیب آلی دیساکاریدی است که از گلوکز به صورت استال و فروکتوز به صورت کتال تشکیل و با فرمول C۱۲H۲۲O۱۱ شناخته میشود.
دیدگاه شما