کشیدن دندان عقل چه زمان ضروری است؟
دندانپزشکتان می گوید که باید دندان عقلتان را بکشید، اما شما می گویید که درد ندارد، پس چرا دندانم را بکشم؟ امروزه جراحی برای کشیدن دندان عقل، یک روش استاندارد محسوب می شود – که البته همیشه ضروری نیست.
فهرست مطالب
اقدامات پیشگیرانه
اینکه دندان عقلتان درد نمی کند، دلیلی بر این نیست که مشکلی هم وجود ندارد. این دندان ها ممکن است که گیر کرده باشند یا کج شده باشند؛ یعنی نمی توانند وارد فک یا دهانتان شوند. شاید دهانتان، فضای کافی برای جای دادن دندان عقل را نداشته باشد و یا با زاویه ای نسبت به دندان های دیگر در بیاید و اگر چنین چیزی رخ دهد، دندان کناری هم آسیب می بیند.
بعضی دندانپزشکان، دندان عقل سالم را برای پیشگیری از بروز مشکلات در آینده می کشند. استخوان ها با افزایش سن، سخت تر می شوند و همین موضوع کشیدن دندان را دشوارتر می کند. اگر کشیدن دندان عقل را خیلی به تعویق بیاندازید، ممکن است با مشکلات بعد از جراحی، مثل خونریزی شدید، شکستگی دندان، بیحسی شدید و یا مشکلات حرکتی خفیف فک مواجه شوید؛ ماندگاری این مشکلات می تواند از چند روز تا همیشه باشد.
چه زمانی کشیدن دندان عقل ضروری میشود؟
وقتی دندان عقل برایتان مشکل ایجاد کرد و یا در تصویر اشعه ایکس دیده شود که آماده بیرون آمدن است، می توان اقدام به کشیدن آن نمود. از دلایل دیگر کشیدن دندان عقل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آسیب دیدگی دندان های کناری: دندان های اصلی جای خود در فک را پیدا کرده اند و رشد دندان عقل باعث می شود که از سر جای اصلی خود جابجا شوند. این موضوع به مواردی مثل درد، بهم خوردگی موقعیت فکها نسبت به هم و کراودینگ دندان می شود و نتیجه آن هم سخت شدن مسواک کردن و نخ دندان کشیدن و در ادامه، ایجاد حفره و پوسیدگی آنها خواهد بود. اگر درمان به تاخیر بیافتد، شاید لازم به اقدامات بیشتری برای صاف کردن و درمان دندانهای آسیب دیده نیاز پیدا کنید.
- آسیب دیدگی فک: مشکلات با خشکی و درد شروع می شود و تا به خودتان بیایید، با صدمات استخوان های فک، و اختلال در عملکرد و حرکت آن مواجه خواهید شد. دندان عقل هم مثل هر دندان دیگری از درون استخوان رشد می کند و از لثه بیرون می آید، اما اگر فضای کافی در اطراف دندانهایتان وجود نداشته باشد، بحث به این سادگی نخواهد بود. دندان عقل ممکن است که به شکل بدی در فک قرار بگیرد و دندان های کناری و یا حتی شکل فک را به هم بریزد. این موضوع می تواند باز کردن دهان را محدود کرده و درد در زمان باز کردن دهان را به همراه بیاورد. یکی دیگر از مشکلات همراه با دندان عقل، تشکیل کیست هایی است که می تواند حفره هایی در استخوان ایجاد نموده و در صورت عدم درمان، اعصاب و دندان های سالم اطرافش را تحت تاثیر قرار دهد.
- مشکلات سینوسی: می دانیم که دهان و بینی از ارتباط تنگاتنگ و پیچیده ای برخوردار هستند، اما آیا میدانید که دندان عقل نهفته می تواند بر سینوس ها تاثیر بگذارند؟ اگر دندان عقل منجر به درد، فشار و گرفتگی سینوس ها شوند، کشیدن آن توصیه می شود. سلامت دهان در حکم سلامت کل بدن است – به همین دلیل، توجه به هر نشانه و نقصی در دهان، از اهمیت بالایی برخوردار است.
- حساسیت و درد: اکثر بیماران تنها زمانی متوجه دندان عقل نهفته خود می شوند که درد آغاز می شود، اما این موضوع هم مثل هر مشکل دندانی دیگری به تدریج شروع می شود و ادامه پیدا می کند. هیچ دندان درد، حساسیت یا حتی احساس نبض در لثه را ساده نگیرید. به محل وقوع آن دقت کنید – اگر این موضوع در زمان تماس مسواک با انتهای دهان یا در زمان غذا خوردن رخ دهد، احتمال نهفتگی دندان عقل وجود دارد. زمان زیادی طول نمی کشید که با زاویه مایل نسبت به دندان های دیگرتان بیرون بیاید و فک یا کراودینگ دندانهای دیگرتان را تحت تاثیر قرار دهد.
- لثه ملتهب: سلامت دهان به دندانها محدود نمی شود – لثه نقش عظیمی ایفا می کند و دندان عقل بر روی آن هم تاثیر می گذارد. وقتی دندان عقل در زاویه مایل نسبت به دندان های دیگر، یا به صورت افقی در بیاید، تورم لثه یا سختی تمیز کردن آن را به همراه می آورد. التهاب لثه باعث می شود که لمس لثه منجر به درد آن شود و امکان مسواک کردن و نخ کشیدن مناسب از بین بروید و نهایتا منجر به بروز حفره و پوسیدگی دندان شود.
دندانپزشک با ارزیابی شکل دهان و موقعیت دندان هایتان تصمیمش را می گیرد؛ سن شما در این فرایند، نقش بزرگی ایفا می کند.
اگر هنوز آماده کشیدن دندان عقلتان نیستید، می توانید نظر دندانپزشکتان در این باره را بدانید، چون در بسیاری از موارد می توانید چند ماه منتظر بمانید. اما اگر درد دارید و شاهد تورم و بوی بد از نزدیک دندان های عقبیتان شدید، احتمالا باید مجددا به دیدن دندانپزشکتان بروید.
کشیدن دندان عقل چه زمانی ضروری نیست؟
این جراحی به یک روش استاندارد تبدیل شده، اما کشیدن دندان عقل بر خلاف عقیده رایج – و آنچه معمولا در بین دوستان و آشنایان میبینید – همیشه ضروری نیست. دندان عقل (سری سوم دندان آسیب) در سنین بین نوجوانی تا جوانی در می آید. تا این سن بخش اعظم دندان های شیری افتاده و دندان های اصلی جای آنها را پر کرده و فک و دهان اکثر افراد جایی برای رشد دندان عقل را نخواهد داشت؛ به همین دلیل است که رشد دندان عقل به یک معضل تبدیل می شود.
البته در عین حال مثالهایی نیز از دندان عقل وجود دارد که نیاز به کشیدن آن وجود ندارد:
- دندان عقلتان سالم باشد.
- به طور کامل، سالم و بدون اشکال رشد کرده باشد.
- موقعیت مناسب و در ادامه دندانها داشته باشد و مشکلی برای دندانهای کناری ایجاد نکرده باشد.
- امکان دسترسی با مسواک و نخ دندان برای تمیز کردن آن وجود داشته باشد.
موارد مختلفی را می توان برای مزایا و معایب کشیدن دندان عقل بیان کرد، بنابراین حتما قبل از تصمیم گیری درباره انجام این کار، با جوانب آن کاملا آشنا شوید و در ارتباط با مزایا و عوارض آن از دندانپزشک خود بپرسید.
کشیدن دندان عقل چگونه است؟
دندانپزشک می تواند دندان عقلتان را بکشد و یا برای اقدامات تخصصی تر به جراح ارجاع دهد. او ابتدا فرایند جراحی را برایتان توضیح می دهد و باید رضایتنامه جراحی را نیز امضا کنید. برای بیحسی اطراف دندان، به آن ماده بیحسی موضعی تزریق می شود؛ جراح یا دندانپزشک در طول این فرایند و برای بیرون کشیدن دندان از حفره خود، باید فشار زیادی به سمت عقب و جلو وارد کند و به همین دلیل از ماده بیحسی موضعی برای کاهش بخشی از فشار وارد بر فک استفاده می شود.
معمولا لازم است تا برش کوچکی در لثه زده شود و همچنین برای کندن دندان عقل، اصولا دندان به چند تکه تقسیم می شود. کشیدن دندان عقل ممکن است از ۲۰ دقیقه تا خیلی بیشتر طول بکشد. تورم و درد داخل و بیرون دهان بعد از کشیدن دندان عقل طبیعی است؛ همچنین احتمال بروز کبودی نیز وجود دارد که بعد از گذشت سه روز از بین می رود؛ البته امکان باقی ماندن آن تا دو هفته نیز وجود دارد.
دیدگاه شما