معرفی قطعات سخت افزاری دستگاه حضور و غیاب

1 سال پیش
حسگر اثر انگشت

دستگاه حضور و غیاب، سیستمی برای مستندسازی زمان کاری پرسنل به صورت اتوماتیک و با کمترین خطا است. در حال حاضر انواع مختلفی دستگاه ساعت زنی با بهرمندی از به روز‌ترین تکنولوژی‌های روز دنیا موجود است که از روش‌های مختلفی ( تشخیص چهره، تشخیص اثر انگشت، عنبیه، کارت و…) برای احراز هویت استفاده می‌کنند. برای گزارش‌گیری و بهبود عملکرد دستگاه، نیاز به استفاده از نرم افزار حضور و غیاب متناسب با دستگاه است تا براحتی بتوان از داده‌های ذخیره شده در دستگاه خروجی گرفت و برای تهیه گزارشات از آن‌ها استفاده کرد.

دستگاه کنترل تردد نیز به مانند سایر دستگاه الکترونیکی، بسته به نوع تکنولوژی مورد استفاده برای احراز هویت، از قطعات سخت افزاری و الکترونیکی مختلف تشکیل شده است. برد اصلی، سنسورهای مورد نیاز برای خواند اطلاعات ورودی (سنسور اثر انگشت، دوربین تشخیص چهره، عنبیه و…)، ماژول مموری ریدر، LCD، چراغ های LED ، صفحه کلید، سیم جامپر نری به مادگی، port و.. از اصلی‌ترین قطعات دستگاه حضور و غیاب به حساب می‌آید.

نحو ذخیره سازی اطلاعات بر روی دستگاه حضور و غیاب

ذخیره اطلاعات کاربران بر روی دستگاه ساعت زن به دو روش استفاده از کارت SD  و Think Speak صورت می گیرد.

کارت های SD ( secure digital): با افزایش تکنولوژی و زیاد شدن حجم اطلاعات استفاده از حافظه های داخلی امری ضروری برای دستگاه حضور و غیاب به شمار می‌رود. در سال ۲۰۰۰ اولین نمونه کارت‌های  SDبا حافظه ۳۲ و ۶۴ تولید و به بازار عرضه شد.  انواع کارت SD موجود در بازار عبارتند از SD, microSD, miniSD, SDXC, SDUC که با توجه به تکنولوژی بکار رفته در دستگاه یکی از انواع آن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

Think Speak : به اتصال دستگاه ها مختلف و تبادل اطلاعاتی در فضای اینترنت، اینترنت اشیا یا (Internet Of Thing)IOT می گویند. Think Speak نوعی پلتفرم بر پایه IOT است  که امکان ذخیره سازی اطلاعات دستگاه حضور و غیاب در فضای ابری و به منظور دسترسی در هر زمان و مکان را فراهم می‌آورد.

سنسورهای دستگاه حضور و غیاب اثر انگشتی

در دستگاه های ساعت‌زنی با توجه به تکنولوژی بکار رفته امکان استفاده از حسگرهای مختلفی از جمله اپتیکال، فراصوت، خازنی، فشاری، حالت جامد و… وجود دارد. در حال حاضر حسگرهای اپتیکال بیشترین آمار استفاده در دستگاه حضور و غیاب را دارند.

سنسورهایی که مقدار فیزیکی نور سطح انگشت را اندازه گیری کرده و آن را به سیگنال‌های الکتریکی  قابل فهم توسط دستگاه کنترل تردد تبدیل می‌کنند در اصطلاح حسگرهای نوری می گویند که از محبوبیت ویژه‌ای در بین متخصصان اینترنت اشیاء است. با این حال از این سنسورها در مراقبت های بهداشتی، نظارت برمحیط زیست، ردیابی عوامل محیطی برای ایمنی کارکنان، ردیابی و عملکرد پرسنل در دستگاه های ساعت زن و…مورد استفاده قرار می گیرد.

دوربین دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره

در دستگاه کنترل تردد تشخیص‌چهره برخلاف روش اثر انگشتی و کارتی، احراز هویت بدون نیاز به تماس با دستگاه انجام می‌گیرد، موضوعی که در دوران شیوع کرونا ویروس برگ برنده این روش احراز هویت در مقایسه با سایر روش‌ها بود. همچنین استفاده از هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ این امکان را فراهم آورده تا انکان احراز هویت افراد حتی با استفاده از ماسک، کلاه و عینک هم فراهم شود.

از دیگر قابلیت‌های دوربین‌های تشخیص چهره، قابلیت تشخیص زنده  (live facial recognition)است که در اصطلاح LFRنامیده می‌شود.این تکنولوژی شرایطی را فراهم می آورد تا اگر چندین نفر به طور همزمان در مقابل دستگاه قرار دارند، تشخیص چهره به صورت خودکار انجام شود و تطابق بین تصویر ایستاده در مقابل دستگاه  و الگوهای ذخیره شده در پایگاه داده صورت گرفته و به این ترتیب تردد افراد ثبت شود. در این حالت ابتدا چهره افراد مقابل دستگاه اسکن شده و سپس نرم افزار دستگاه، از ویژگی های صورت (مانند فاصله بین چشم و زاویه فک چهره) نقشه برداری کرده و مجموعه یکتا از داده های بیومتریک ایجاد می کند تا این مجموعه داده با پایگاه داده موجود در دستگاه مقایسه شود. همچنین این قابلیت هرگونه امکان خرابکاری و هک دستگاه حضور و غیاب را به صفر می‌رساند.

در دستگاه ساعت‌زنی تشخیص چهره دوربین مهم ترین قطعه سخت افزاری بشمار می‌رود، لنز با کیفیت، میدان دید و بهرمندی از تکنولوژی روز دنیا ر عملکرد دستگاه به طور چشمگیری موثر هستند.

استفاده از دوربین هایی با قابلیت تشخیص چهره در طول ۲۴ ساعت شبانه روز با طیف نوری متفاوت به لطف فناوری Ultra Starlight امکان شناسایی و ثبت چهره را در هر شرایطی فراهم آورده است. در این دوربین ها  برای الگو برداری از هفت نقطه صورت استفاده شده و امکان شناسایی ۱۲ نفر به طور هم زمان وجود دارد.

با این حال، تفاوت در شرایط تصویربرداری مانند روشنایی، زاویه صورت، شرایط نوری مانند نور پس‌زمینه و تغییرات در ویژگی‌های ظاهری فرد مانند تغییر مدل مو، افزایش سن یا استفاده از ماسک یا عینک می‌تواند دقت تشخیص چهره‌ها را کاهش دهد.

دوربین تشخیص کف دست و عنبیه:

از جدیدترین تکنولوژی‌های مورد استفاده برای احراز هویت، تشخیص عنبیه و کف دست است. این دو مدل تکنولوژی نسبت به اثر انگشت و تشخیص چهره از امنیت بالاتری برخوردار است و قیمت بالاتری دارد. از دستگاه احراز هویت عنبیه بیشتر در مراکز حساس نظامی استفاده می‌شود.

اسکنرهای عنبیه تعبیه شده در دستگاه کنترل تردد با تاباندن نور مادون قرمز به سطح چشم فرد و با اندازه گیری حلقه های رنگی چشم، الگوی منحصر بفردی از عنبیه چشم افراد تهیه می کند که با استفاده از چشم غیر مصلح قابل تشخیص نیست.

تشخیص الگوی کف دست از جمله جدید ترین شیوه های احراز هویت بومتریک است که علاوه بر دقت بالا دارای کمترین امکان تقلب و دور زدن دستگاه حضور و غیاب است. و به همین دلیل شاهد استفاده گسترده از تکنولوژی بیومتریک اسکن کف دست در دستگاه های احراز هویت از جمله دستگاه های حضور و غیاب و اکسس کنترل هستیم.

.دستگاه های احراز هویت

صفحه نمایش در دستگاه ساعت زن

تمام مدل های دستگاه حضور و غیاب برای نمایش ساعت، تاریخ، شماره کاربری و…به صفحه نمایش LCD یا LED مجهز هستند که براساس پشتیبانی از مد  رنگی به دو دسته رنگی و سیاه و سفید تقسیم بندی می شوند. صفحه نمایش رنگی مورد استفاده در دستگاه حضور و غیاب در اصطلاح TFT می گویند. که در اکثر مواقع به علت وارد شدن ضربه به صفحه نمایش پخشی رنگ یا شکستگی LCD به وجود می آید که سریعا باید تعمیر شود.

انواع پورت در دستگاه حضور و غیاب

راه های مختلفی برای ارتباط دستگاه حضور و غیاب با کامپیوتر وجود دارد که از مهم ترین آنها می توان به پورت هایی RS232 ، RS485 ، USB ، شبکه و WIFI  می‌توان اشاره کرد. در مدل‌های قدیمی تنها راه ارتباط با دستگاه پورت سریال و شبکه بود. اما امروزه محبوبترین روش‌های مورد استفاده برای ارتباط و تخلیه اطلاعات دستگاه حضور و غیاب پورت USB و WIFI است. برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه مقاله «انواع پورت موجود در دستگاه حضور و غیاب» در وب سایت نانوتایم را پیشنهاد می کنیم.

انواع پورت در دستگاه حضور و غیاب

کاربرد صحفه کلید دستگاه حضورغیاب

صفحه کلید در دستگاه های حضور و غیاب که به دو صورت مکانیکی و لمسی وجود دارد، برای دسترسی راحتر به منوی دستگاه و انجام تنظیماتی همچون  تنظیم ساعت، تعریف کاربر، وارد کردن رمز( در دستگاه های حضور و غیاب رمزی) و… مورد استفاده قرار می گیرد.

 

0
نویسنده مطلب AmiR
دانشجوی رشته کامپیوتر - نرم افزار

دیدگاه شما

بدون دیدگاه