آشنایی با انواع خرما+ بررسی خواص خرما

5 ماه پیش
انواع خرما

خرما یکی از خوشمزه‌ترین خوراکی‌ها به شمار می‌آید که تقریباً همه افراد آن را دوست دارند. یکی از موارد بسیار مهم در مورد این خوراکی شیرین، خواص بی‌شمار آن است. به‌طوری‌که قطعاً با شنیدن خواص خرما شگفت‌زده خواهید شد. خوب است بدانید که خرما انواع مختلفی دارد و این تنوع نیز در خواص آن‌ تغییر ایجاد می‌کند. ازاین‌رو توصیه می‌شود تا با انواع خرما نیز آشنا شوید.

انواع خرما

پیش از آنکه از خواص خرما اطلاع حاصل کنیم، خوب است تا با انواع آن آشنا شویم. همان‌طور که اشاره شد این خوراکی خوشمزه و پرطرف‌دار در انواع مختلفی به بازار عرضه می‌شود و حق انتخاب شما را برای خرید افزایش می‌دهد. تنوع خرما بسیار زیاد است به‌طوری‌که می‌توان گفت انواع این خوراکی خوشمزه به ۲۰۰ نوع نیز می‌رسد. هر نوع خرما دارای ویژگی‌های ظاهری و خواص مخصوص به خود است.

برخی از انواع خرما نرم و قهوه‌ای روشن هستند و بعضی از آن‌ها بافتی چسبناک‌تر و رنگی تیره‌تر دارند. تقریباً خواص انواع خرما یکسان است. انواع مختلف خرما به سه صورت نارس، نیمه رسیده و یا کاملاً رسیده برداشت می‌شوند که معروف‌ترین آن‌ها به شرح زیر است:

۱٫خرما از نوع خارک

منظور از خرما خارک، خرمای نارس است که طعمی شیرین و گس دارد. طعم خاص این خرما برای اغلب افراد بسیار خوشایند است.

۲٫خرما خشک

این نوع از خرما به‌طور طبیعی بعد از برداشت و یا با استفاده از روش‌های خشک‌کردن حاصل می‌شود. در بازارهای محلی و بین‌المللی این نوع خرما به‌طور خشک‌شده و بسته‌بندی به فروش می‌رسد.

۳٫خرما مضافتی

از معروف‌ترین خرماها می‌توان به خرما مضافتی اشاره نمود‌. بیشترین دلیل شهرت و محبوبیت این نوع خرما ظاهر زیبای آن است. این خرما از پوستی یک‌دست با رنگ قهوه‌ای تیره مایل به سیاه و بافتی نرم و گوشتی برخوردار است. معروف‌ترین محل کاشت این خرما شهر بم است. ویتامین‌هایی همچون A و B و C، پتاسیم، آهن، کلسیم، فسفر و منیزیم ازجمله خواص خرما مضافتی هستند.

۴٫خرما زاهدی

بارز‌ترین ویژگی خرما زاهدی رنگ روشن آن است. پوست خرما زاهدی قهوه‌ای روشن بوده و گوشتی ضخیم دارد. این خرما از اندازه‌ای متوسط و حالتی بیضی‌شکل برخوردار است. خرما زاهدی از انواع نیمه‌خشک خرماها محسوب می‌شود. محل کشت این خرما بیشتر در استان‌های بوشهر، خوزستان، فارس و کرمانشاه است. طعم این خرما شیرین بوده و بافت لطیفی دارد. فیبر، آنتی‌اکسیدان‌ها و پتاسیم ازجمله خواص خرما زاهدی هستند.

۵٫خرما ربی

این نوع خرما در دسته خرماهای نیمه‌خشک قرار دارد. می‌توان گفت این خرما بهترین نوع خرما از لحاظ طعم است. این خرما دارای پوستی نازک و گوشتی با بافتی نرم است. خرما ربی کشیده و بلند است. همچنین پوستی چروکیده و رنگی سیاه مایل به قرمز دارد. برداشت این خرما بعد از رسیده شدن انجام می‌شود. مهم‌ترین تولیدکنندگان این خرما ایران و پاکستان هستند. فروکتوز، لاکتوز، فیبر و آنتی‌اکسیدان ازجمله ترکیبات موجود در این خرما هستند.

۶٫خرما دیری

خرما دیری به شکل بیضی با گوشتی نرم است. این خرما بومی منطقه بصره عراق بوده و امروزه در ایالات متحده نیز رشد پیدا می‌کند. رنگ این نوع خرما قهوه‌ای تیره یا سیاه است. سایز این خرما متوسط و رو به بزرگ است. خواص خرما دیری باعث شده تا برای دستورهای غذایی کاربرد داشته باشد.

۷٫خرما برحی

ابن خرما کاملاً شیرین، گوشتی و نرم است. شیرینی این خرما بسیار زیاد بوده و به همین دلیل به‌صورت رطب برداشت می‌شود. گاهی نیز به‌صورت خارک برداشت می‌شود. خارک این خرما زردرنگ بوده و زردی آن مایل به قهوه‌ای روشن است. پوست خرما برحی ضخیم و صاف است. این خرما سه مرحله خلال (نیمه رسیده)، رطب (نیمه رسیده) و تمر (میوه کاملاً رسیده) دارد. خرما برحی ایرانی از کیفیت بیشتری در مقایسه با سایر نمونه‌های آن برخوردار است.

۸٫ خرما پیارم

خرما پیارم دارای پوستی نازک و تیره است. پوست این خرما کاملاً به گوشت آن چسبیده و طعم شیرین و دلچسبی دارد. از ویژگی‌های ظاهری این خرما به کشیده، بلند و نیمه‌خشک بودن آن می‌توان اشاره نمود. این خرما دیررس بوده و جزء گران‌ترین خرماهای ایران به شمار می‌آید. ماندگاری این خرما بسیار بالا است. با توجه به خواص خرمای پیارم در مقایسه با قند نیشکر می‌توان از آن برای شیرین و طعم‌دار کردن خوراکی‌های مختلف استفاده نمود و آن را جایگزین شکر کرد.

۹٫ خرما خاصویی

خرما خاصویی از رنگ قهوه‌ای روشن مایل به طلایی برخوردار است‌. این خرما ظاهری تقریباً گرد و پوستی چروک دارد. طعم این خرما بسیار خاص و منحصربه‌فرد است. بسیاری از مناطق ایران به علت کمیاب‌بودن این خرما، آن را نمی‌شناسند و حتی نام آن را نشنیده‌اند‌.

خرمای کبکاب، دگلت نور، هلیله، خضراوی، خرمای شکر، کلوته، لولو و خدری نیز از دیگر انواع خرما به شمار می‌آیند‌. به‌طورکلی همان گونه که ذکر شد حدود ۲۰۰ نوع خرما در سراسر دنیا وجود دارد و این موارد تنها چند نوع از آن‌ها محسوب می‌شوند‌.

خواص خرما چست؟

به نقل از طب گیاهی حکمت خرما دارای خواص شگفت‌انگیز و بسیاری است. با فهمیدن این خواص دیگر هرگز خرما را از میان‌وعده خود حذف نمی‌کنید. در مورد خواص خرما می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

۱٫تنظیم سطح کلسترول خون

بر اساس مطالعات انجام شده می‌توان گفت خرما اثرات مثبتی بر روی استرس اکسیداتیو و میزان کلسترول خون می‌گذارد. درواقع خرما دارای هیچ‌گونه کلسترولی نیست و منبعی غنی از آهن است. فیبر موجود در خرما بسیار بیشتر از فیبر موجود در موز است.

۲٫بهبود سلامت استخوان‌ها

ازجمله خواص خرما می‌توان به بهبود سلامت استخوان‌ها اشاره نمود. این خوراکی خوشمزه و شیرین سرشار از سلنیوم، مس، منگنز و منیزیم است‌. به همین دلیل برای حفظ سلامت استخوان‌ها و جلوگیری از بیماری‌های استخوان بسیار مناسب است. خرما علاوه بر موارد ذکرشده حاوی ویتامین k است و به انعقاد خون نیز کمک می‌کند.

۳٫ بهبود سلامت مغز

مصرف منظم خرما سبب کاهش خطر ابتلا به زوال عصبی و عملکرد شناختی در افراد مسن می‌شود. این خوراکی شیرین در کاهش سرعت پیشرفت بیماری آلزایمر بسیار اثرگذار است. همچنین مصرف منظم آن از ایجاد التهاب در مغز جلوگیری می‌کند‌.

۴٫کمک به درمان یبوست از خواص خرما

با توجه به مطالعاتی که بر روی عصاره خرما انجام شده نشان می‌دهد که این عصاره موجب بهبود فعالیت دستگاه گوارش شده و در درمان یبوست مؤثر است. فیبر موجود در خرما سبب جلوگیری از ابتلا به سرطان‌های دستگاه گوارش می‌شود. توصیه می‌شود چنانچه به مشکلات دستگاه گوارش همچون یبوست مبتلا هستید، برای مصرف خرما با پزشک مشورت کنید.

۵٫ جلوگیری از التهاب

پیشگیری از التهاب یکی از خواص خرما به شمار می‌آید. درواقع این ماده غذایی از خواص ضدالتهابی برخوردار است. منیزیم موجود در این خوراکی خوشمزه و مفید سبب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و با التهاب مقابله می‌کند. ازاین‌رو چنانچه دچار التهاب هستید و یا از این بابت نگرانی دارید، توصیه می‌شود تا خرما را در رژیم غذایی خود قرار دهید.

۶٫بهبود سلامت پوست

بهبود سلامت پوست یکی از خواص این خوراکی مغذی به شمار می‌آید. خرما دارای ویتامین‌های C و D است که این دو ویتامین در بهبود قابلیت ارتجاعی پوست مؤثر هستند. گفتنی است که این ماده غذایی در مقابله با مشکلات پوستی مختلف همچون بثورات و خارش نیز مفید است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید خرما خواص ضد پیری دارد. عصاره خرما برای جلوگیری و بهبود چین‌وچروک‌ها بسیار مفید است.

۷٫ تنظیم فشارخون از مهم‌ترین خواص خرما

یکی از خواص خرما تنظیم فشارخون است. این ماده غذایی سرشار از پتاسیم است. به‌گونه‌ای که پتاسیم موجود در خرما بیشتر از سایر مواد غذایی است. ازاین‌رو به تنظیم فشارخون بالا کمک می‌کند. فیبر موجود در خرما نیز در ثابت نگه‌داشتن سطح قند خون مؤثر است. همان‌طور که اشاره شد این ماده غذایی حاوی منیزیم است. به همین دلیل موجب راحتی (ریلکس کردن) عضلات قلب و رگ‌های خونی می‌شود و در نهایت فشارخون را کاهش می‌دهد.

۸٫ جلوگیری از ریزش مو

این خوراکی مغذی سرشار از آهن است و ممکن است در بهبود جریان خون در پوست سر مؤثر باشد. ازاین‌رو می‌تواند به رشد موها نیز کمک رساند. البته قابل‌ذکر است که هنوز تحقیقات کافی و کاملی در این باره انجام نشده است.

۹٫ پیشگیری از ابتلا به برخی بیماری‌ها

خرما سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ است. تأمین آنتی‌اکسیدان‌ها برای حفظ سلامتی بدن و پیشگیری از ابتلا به بعضی بیماری‌های بسیار ضروری و مهم است. در حقیقت آنتی‌اکسیدان‌ها برای سلول‌های بدن، نقش یک محافظ در مقابل عوامل بیماری‌زا را ایفا می‌کنند. ازاین‌رو خرما خشک بدن شما را از ابتلا به بیماری‌هایی همچون آلزایمر، دیابت، سرطان، آسیب‌های چشمی و بیماری‌های قلبی حفظ می‌کند.

۱۰٫ بهبود سلامت قلب

یکی از خواص خرما بهبود سلامت قلب است. درواقع این خوراکی خوشمزه و مفید قابلیت مبارزه با رادیکال‌های آزاد را دارد و می‌تواند از شروع بیماری‌های قلبی و عروقی جلوگیری کند. آنتی‌اکسیدان موجود در خرما می‌تواند به جلوگیری از آرتریواسکلروز یا همان تصلب شرایین کمک کند. وجود آنتی‌اکسیدان‌ها در ازبین‌بردن کلسترول از دیواره‌های عروق نیز مؤثر است.

این ماده غذایی دارای ایزوفلاون‌ است که در کاهش بیماری‌های قلبی و عروقی بسیار اثرگذار است. بنا بر تحقیقات انجام شده و نتایج حاصل از آن می‌توان گفت خرما به علت فیبری که دارد سبب کاهش خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر می‌شود.

۱۱٫ افزایش سطح انرژی بدن

همان‌طور که اشاره شد خرما حاوی مقادیر بسیاری از مواد مغذی است. معمولاً در ماه رمضان بسیاری از روزه‌داران، روزه خود را با خرما باز می‌کنند. ازاین‌رو بلافاصله سطح انرژی بدن آن‌ها افزایش می‌یابد. درواقع خرما دارای قندهای طبیعی همچون گلوکز، فروکتوز و سوکروز است‌. به همین دلیل سطح انرژی بدن را افزایش می‌دهد.

خواص خرما خشک

خرما خشک حاوی ویتامین‌هایی مانند ویتامین A و K، آنتی‌اکسیدان‌ها، پتاسیم، نیاسین، فیبر، تیامین، فولات، ریبوفلاوین، مس، آهن، فسفر و منگنز است. ازاین‌رو می‌توان گفت خرما خشک دارای خواص بسیار و شگفت‌انگیزی است. ازجمله خواص خرما خشک می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • درمان میگرن

  • درمان کم‌خونی

  • بهبود سلامت کودکان

  • تسهیل زایمان طبیعی

  • کاهش ابتلا به آلزایمر

  • کاهش ابتلا به سرطان

  • سلامت دستگاه گوارش

  • کنترل فشار و چربی خون

  • جلوگیری از پوکی‌استخوان

  • شفافیت پوست و تقویت مو

  • جلوگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی

  • منبعی غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها برای پیشگیری از بیماری‌‌ها

خرما خشک خشکباری مفید و مغذی برای مصرف در سنین مختلف است. خواصی که این مدل خرما دارد موجب شده از آن همچون دیگر انواع خرما استفاده شود. این نوع خرما کالری بیشتری دارد؛ اما بااین‌حال می‌تواند جایگزین بسیار خوبی برای شکر سفید محسوب شود.

خواص خرما برای تشکیل قلب جنین

قلب از اولین اندام‌هایی به شمار می‌آید که در سیر تکامل جنین تشکیل می‌گردد. می‌توان گفت ماده غذایی اختصاصی مؤثر بر تشکیل قلب جنین وجود ندارد؛ اما متخصصان عقیده دارند که مصرف مواد غذایی حاوی روی، فولیک‌اسید و پروتئین به تشکیل قلب جنین کمک می‌کند. به‌ نظر می‌آید که مصرف خرما برای تشکیل قلب جنین مفید فایده است.

همان‌طور که بیان شد خرما حاوی مواد مغذی فراوانی مانند انواع ویتامین‌ها، کلسیم، پروتئین، پتاسیم و آهن است. ازاین‌رو مصرف آن در دوران بارداری می‌تواند نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت مادر و جنین ایفا کند. بااین‌حال توصیه می‌شود قبل از مصرف با پزشک خود مشورت نمایید. مصرف این ماده غذایی در سه‌ماهه اول بارداری سبب رفع مشکلات گوارشی مادر مخصوصاً یبوست می‌شود‌. قابل‌ذکر است که افراد مبتلا به دیابت یا عفونت استرپتوکوک گروه B در مصرف خرما باید احتیاط کنند.

با توجه به اینکه تشکیل قلب جنین در هفته‌های اول بارداری آغاز می‌شود و ضربان آن از ۹ هفتگی قابل‌تشخیص است، می‌توان گفت مصرف خرما برای تشکیل قلب جنین در سه‌ ماه اول بارداری مفید است. چنانچه مشکلی برای شما وجود ندارد، می‌توانید برای رشد جنین در سه‌ماهه دوم نیز به مصرف خرما ادامه دهید. در سه‌ماهه سوم نیز مخصوصاً در هفته‌های نزدیک به زایمان می‌توانید خرما را به‌عنوان ملین و تسهیل شرایط زایمان مصرف کنید.

خواص خرما برای مردان چیست؟

معمولاً همیشه زمانی که از خواص یک محصول صحبت می‌شود، بیشتر از خواص آن برای بانوان گفته می‌شود. این بار خوب است از خواص خرما برای مردان آگاه شویم. ازجمله خواص این خوراکی خوشمزه برای مردان می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • تناسب‌اندام

  • برطرف‌کردن اختلال نعوظ

  • جوانسازی و شفافیت پوست

  • کنترل و بهبود دیابت نوع یک

  • درمان ناباروری و کمک به حفظ باروری

می‌توان گفت بیشترین خواص خرما برای آقایان، بهبود عملکرد جنسی است. از خرما حتی به‌عنوان داروی کمک باروری یاد می‌شود. مصرف منظم این ماده مغذی سبب افزایش سطح تولید و ترشح هورمون‌های جنسی می‌شود. با توجه به اینکه خرما سرشار از اسیدآمینه‌های ضروری است موجب افزایش می‌تواند میزان گردش خون در اندام جنسی می‌گردد. همچنین پتاسیم و ویتامین B5 موجود در این خوراکی شیرین باعث بهبود عملکرد جنسی مردان می‌شود.

به‌طورکلی تفاوتی ندارد که چه جنسیتی دارید و در چه سن‌وسالی قرار دارید. مصرف خرما به دلیل خواص فراوانی که دارد موجب بهبود عملکرد جسمانی شما می‌شود و سلامت بدنتان را ارتقا می‌دهد. ازاین‌رو خوب است این ماده غذایی ارزشمند را از میان‌وعده خود حذف نکنید.

0
نویسنده مطلب AmiR
دانشجوی رشته کامپیوتر - نرم افزار

دیدگاه شما

بدون دیدگاه