میزان خطای دستگاه تست قند خون آوان

2 سال پیش
دستگاه تست قند خون آوان

داشتن میزانی از خطا در تمامی دستگاه های پزشکی ، به خصوص دستگاه تست قند خون خانگی امری طبیعی و اجتناب ناپذیر است . دستگاه های تست قند خون خانگی تحت تاثیر عوامل مختلفی همواره ممکن است با درصدی خطا نتایج را ارائه دهند . در دستگاه های تست قند خون با کیفیت و تحت شرایط انجام امور به روش های استاندارد ، این میزان خطا به حداقل می رسد .
دستگاه تست قند خون از جمله کالا های پزشکی هستند که نسبت به فاکتور های متعدد حساس بوده و در صورت بروز هرگونه خطا در حین خونگیری و یا استفاده از اقلام جانبی بی کیفیت ، می توانند نتایج را با خطای بسیار زیادی اعلام کنند .
با این حال ، انتخاب دستگاه هایی از برترین برند های معتبر و شرایط صحیح جرای تست ، کمک می کند تا این میزان خطا به حداقل برسد .
یکی از دستگاه های با کیفیتی که توسط پزشکان توصیه شده است ، دستگاه تست قند خون آوان می باشد . این محصول ایرانی با داشتن کیفیت عالی و دقت بالا ، کمک می کند تا در صورت اجرای صحیح تست ، میزان خطا به حداقل برسد . در صورتی که خطا در یک تست کم باشد ، نتایج به دست آمده با نتایج روش های ازمایشگاهی برابری خواهد کرد .

 

خطای دستگاه تست قند خون چیست ؟

معتبر ترین و دقیق ترین روش تست قند خون ، استفاده از روش های ازمایشگاهی می باشد . در این شرایط ، خون فرد در شرایط استریل و به صورت اصولی از فرد دریافت شده و با کمک تجهیزات خاص و ویژه ازمایشگاهی مورد پردازش قرار می گیرد . برای این کار ، پزشک به فرد توصیه می کند که ۱۲ ساعت قبل از تست قند خون ، از خوردن و اشامیدن هرگونه مواد بجز آب ساده پرهیز کند . در نتیجه ، می توان قند خون پایه و میزان واقعی گلوکز موجود در خون را دریافت . این میزان ، مبنای دقیقی از قند است .
دستگاه های تست قند خون خانگی عملکردی مشابه با این وضعیت داشته اما نسبت به سیستم ازمایشگاهی ، مقداری ضعیف تر هستند . خون مورد نیاز برای شروع به کار توسط این مجموعه بسیار کم بوده ؛ زمان پردازش نیز کمتر بوده ؛ و با توجه به این که این کار توسط شخص صورت می گیرد ، امکان ایجاد خطا در نتایج وجود دارد .
به همین دلیل ، ممکن است فرد با اجرای تست در ازمایشگاه و در خانه ، نتایجی را به دست آورد که با یکدیگر تفاوت هایی دارند .

 

میزان خطای دستگاه تست قند خون آوان :

هرچقدر که یک دستگاه تست قند خون معتبر تر باشد ، این میزان خطا کمتر خواهد بود . به عنوان مثال ، برند اوان که یکی از معتبر ترین برند های ایرانی محسوب می شود ، از نظر پزشکی دارای سطح دقت بالایی ست .
این محصول روی نوار های تست قند خون خود مجهز به الکترود هایی ست که با روکش هایی از جنس ورقه طلا پوشش داده شده اند . با کمک این نوع پوشش طلایی ، دقت دستگاه تا حدود زیادی افزایش پیدا می کند . چرا که اختلاف جریان الکتریکی در این وضعیت می تواند به خوبی مورد بررسی قرار بگیرد .
با کمک این قابلیت ، از نظر دقت دستگاه ، خطا های احتمالی رقمی بسیار کم و ناچیز هستند . این میزان خطای اندک ، معمولا تاثیر گذار نبوده و از نظر علم پزشکی ، تعریف شده نمی باشد . در نتیجه نمی تواند در تفسیر نتایج و وضعیت سلامت بدن نقش خاصی داشته باشد و حتی برای مصرف انسولین نیز در میزان ان تفاوتی ایجاد نمی کند .

 

میزان خطای مجاز در دستگاه های تست قند خون :

همانطور که ذکر شد ، مقداری از خطا در دستگاه ها مجاز بوده و نمی تواند تاثیری در نتایج واقعی داشته باشد . این میزان خطا طبق استاندارد های ایزو تعیین می شود . دستگاه های تست قند خون در صورتی که از ۹۵ درصد دقت برخوردار باشند ، جزو دستگاه های دقیق به شمار می روند . در واقع در میزان ۱۰۰ میلی گرم بر دسی لیتر ، میزان + و- ۱۵ تفاوت نسبت به رقم ازمایشگاهی ، رقمی عادی ست .
در حال حاضر دستگاه های موجود در بازار ( نمونه های معتبر ، اصل و تحت نظارت اداره تجهیزات پزشکی کشور ) طبق استاندارد های ایزو ۱۵۱۹۷ هستند و طبق این استاندارد ، هر دستگاه تست قند خون تا میزان ۵ درصد خطا مجاز بوده و دقیق محسوب می شود .
به همین علت ، در صورتی که افراد نتایج تست ازمایشگاهی خود را با تست خانگی مقایسه کرده و مقداری خطا مشاهده نمودند ، این خطا نباید اعتماد آنان را به دستگاه از بین ببرد . برند آوان نیز از جمله این دستگاه های معتبر است که اداره تجهیزات پزشکی کشور آن را معتبر دانسته و در لیست اقلام مجاز و دارای پروانه قرار داده است .

خطای دستگاه های تست قند خون ناشی از چیست ؟

عوامل بسیار متعدد و مختلفی می توانند صحت نتیجه را تحت تاثیر قرار داده و نتایجی بسیار کمتر و یا بیشتر از حد واقعی دریافت کنند . در صورتی که شرایط انجام تست اصولی و صحیح نباشد ، حتی با استفاده از محصولات با کیفیتی همچون برند اوان ، نمی توانند نتایج مطلوبی به دست اوردند .
در زیر ، به بررسی برخی از رایج ترین عوامل بروز خطا در نتایج تست قند خون پرداخته شده است :

قدیمی بودن : یکی از عوامل ساده و تاثیر گذار در نتیجه گیری ، قدمت دستگاه است . نمونه های قدیمی تر به مرور عملکرد و کارکرد مطلوب خود را از دست می دهند . معمولا عمر مفید هر دستگاه بین ۵ تا ۷ سال تخمین زده شده و توصیه می گردد این محصولات را با نسخه های جدید و مدرن تعویض نمود .
مشکلات باتری : ضعیف شدن باتری می تواند عاملی بر عدم کارکرد صحیح دستگاه باشد . در شرایطی که باتری ضعیف بوده و یا به خوبی در جای خود قرار نگرفته باشد ، پردازش به خوبی صورت نمی گیرد . معمولا دستگاه های امروزی در صورت ضعف باتری و مشکلات مربوط به ان ، هشدار هایی روی مانیتور اعلام کرده تا فرد در راستای برطرف نمودن ان ها اقدام نماید . دستگاه اوان نیز این پیغام را با علامت باتری روی مانیتور نشان می دهد .
مشکلات مربوط به نوار تست قند خون : نوار های تست محصولاتی بسیار حساس هستند که باید از تماس با هرگونه مواد از جمله برخرورد با دست ، قرار داشتن در معرض اکسیژن هوا و … محفوظ بمانند . چرا که هرگونه برخورد با عوامل محیطی ، اسیب های فیزیکی مثل تا شدن ، خراش برداشتن و شکستگی می تواند نتیجه را دستخوش تغییرات کند . از طرفی ، این محصولات به سرعت در برابر عوامل محیطی دچار فساد می شوند . نوار های فاسد شده و تخریب شده از نظر ظاهری تفاوتی با نمونه های سالم ندارند و فرد ممکن است بدون علم به این موضوع ، تست قند خون را با کمک ان انجام دهد . با این کار ، نتایجی به دست می ایند که اعتبار نداشته و واقعی نیستند . در این شرایط ، نتیجه می تواند بسیار بیشتر و یا بسیار کمتر از حد واقعی باشد .
از طرفی ، برخی از دستگاه ها از جمله اوان ، برای انجام تست به محدوده خاصی از لحاظ دما ، رطوبت ، و حتی ارتفاع نیاز دارند . در صورتی که تست در محدوده ای فراتر و خارج از شرایط استاندارد صورت بگیرد ، نتایج معتبر نیستند . به عنوان مثال ، دمای استاندارد برای انجام تست توسط دستگاه اوان ، دمای بین ۵ تا ۴۵ درجه سانتی گراد است . با تفاوت دما از حد مجاز ، نمی توان نتیجه را معتبر و دقیق دانست و بهتر است این کار را مجددا در دمای استاندارد تکرار نمود .

دیگر عوامل موثر بر دقت نتایج دستگاه تست قند خون آوان :

موارد ذکر شده ، تنها گوشه ای از موارد موثر بر دقت دستگاه بودند . برخی فاکتور ها نیز می توانند مستقیما روی کیفیت خونگیری موثر بوده و با تغییر نتایج ، منجر به تغییر دقت سیستم گردند .
استریل و بهداشتی بودن شرایط تست : نوار ها و سوزن لنست از جنس یکبار مصرف بوده و به نحوی طراحی شده اند که پس از هر بار استفاده ، باید دور انداخته شوند . با این اوصاف ، استفاده از سوزن هایی که قبلا برای خونگیری استفاده شده و یا سوزن هایی که توسط افراد دیگر مصرف شده است ، از لحاظ بهداشتی توصیه نشده و علاوه بر تغییر نتایج ، می تواند خطر انتقال بیماری را نیز به همراه داشته باشد .
از طرف دیگر ، محل خونگیری نیز پیش از شروع تست باید به طور کامل پاکسازی شود . پاکسازی می تواند با کمک اب و صابون و یا پد الکلی باشد . نکته مهم این است که حضور هرگونه مواد باقیمانده روی پوست مثل مواد غذایی ، کرم و لوسیون و … می تواند نتایج را تغییر دهد . لازم به دقت است که محل به خوبی خشک شده و سپس خونگیری انجام شود . در صورتی که هنوز محل اغشته به اب و الکل باشد ، همین امر نیز می تواند روی دقت نوار تست اثر بگذارد .
خون سالم و کافی : خون مورد نیاز نوار های تست ، باید از طریق خون تازه مویرگی دریافت شود . این خون نباید مانده و کهنه باشد ( حتی در حد چند دقیقه ) . علاوه بر این ، باید مقدار کافی از نمونه روی نوار قرار بگیرد . دریافت خون ناکافی ، منجر می گردد که کیفیت پردازش تحت تاثیرات منفی قرار بگیرد و دستگاه نتواند ان را به خوبی بررسی نماید . برخی دستگاه ها همچون برند آوان ، این قابلیت را برای مشتریان ایجاد نموده اند که در صورت انجام تست با نوار هایی که خون کافی روی ان ها وجود ندارد ، هشدار هایی روی صفحه ظاهر شده و تا زمانی که تست با نوار صحیح انجام نشود ، مجموعه شروع به پردازش نتایج نمی کند .
رژیم غذایی مناسب : ممکن است پزشک برای برخی افراد ، تست را در شرایطی توصیه کند که معده فرد در حالت ناشتا بوده و مواد غذایی مصرف نکرده باشد . این در حالیست که برای برخی افراد ، توصیه می شود دو الی ۴ ساعت بعد از غذا تست را تکرار کنند . بسته به وضعیت هر فرد ، این ساعات متفاوت است و باید انجام تست دقیقا در شرایطی صورت بگیرد که پزشک توصیه کرده است .
از طرف دیگر ، برخی مواد غذایی و برخی شرایط ، می توانند نتیجه ای کاذب ایجاد کنند . برخی مواد غذایی موقتا باعث افزایش یا کاهش قند خون به طور موقتی می شوند . این تغییر واقعی نبوده و بعد از گذشت مدتی ، اثر خود را از دست می دهد . همچنین برخی دیگر از فاکتور ها مثل ورزش کردن نیز می توانند موقتا قند خون را کاهش دهند . در این شرایط ، با انجام تست بلافاصله بعد از ورزش ، میزان گلوکز از رقم واقعی خود بسیار کمتر خواهد بود .
بهتر است افراد برای اطلاع از بهترین شرایط انجام تست با توجه به وضعیت خود ، با پزشک مشورت نموده و همواره این کار را طبق اصولی استاندارد آن انجام دهند تا خطای ناشی از اشتباهات خونگیری توسط شخص کاهش یابد .

جمع بندی

اصلی ترین عواملی که می توانند منجر به خطا شوند ، بستگی به شرایط و روش انجام تست دارد . دستگاه های با کیفیتی همچون دستگاه تست قند خون آوان  ، از میزان خطای کمی در حدود ۵ درصد برخوردارند که این میزان خطا ، از نظر علمی رقمی حائز اهمیت نیست . اما با اجرای تست در شرایط نامطلوب شخص و نیز ایراداتی نظیر استفاده از نوار های منقضی ، باتری خراب و … ، امکان دریافت خطا به حداکثر می رسد .
با همنی دلیل نیاز است تا فرد ابتدا تمامی عوامل دخیل در دقت را بررسی نموده و پس از اطمینان از صحت تمامی فاکتور ها ، اقدام به تست قند خون نماید

اگر جهت خرید دستگاه تست قند خون آوان یا هر دستگاه دیگری به مشاوره احتیاج داشتید می توانید به سایت تجهیزات پزشکی بی گزند (Bigazand.com ) مراجعه کرده و از مشاوران این مجموعه به صورت رایگان مشاوره دریافت کنید

0
نویسنده مطلب امید قدرتی
دانشجوی کارشناسی - کامپیوتر نرم افزار - علاقه مند به سئو و تولید محتوا

دیدگاه شما

بدون دیدگاه