مواد اولیه شوینده ها کدام اند؟

10 ماه پیش
مواد اولیه شوینده ها

می دانید مواد اولیه شوینده ها کدام اند؟ شوینده‌ها امروزه به عنوان محصولات مهمی هستند که به صورت مداوم با آنها سر و کار داریم. برای نظافت خود، نظافت منزل، نظافت محل کار، نظافت قطعات و تجهیزات و هر مجموعه دیگری از شوینده‌ها استفاده می‌کنیم. اما تا به حال به این مسئله فکر کرده‌اید که مواد اولیه ساخت شوینده‌ها کدام است؟ بر اساس نوع مواد شوینده ممکن است برخی از ترکیبات در آنها متفاوت باشد، برای مثال مواد اولیه شامپو با مایع ظرف شویی متفاوت است. اما برخی مواد پایه برای تمامی شوینده‌ها استفاده می‌شود. اکنون برای کسب اطلاعات بیشتر با سایت اسپیناس شیمی و خرید انواع مواد اولیه شیمیایی همراه باشید.

انواع شوینده ها

مواد شوینده یکی از پرکاربردترین مواد در زندگی روزمره ما انسان‌ها برای حذف آلودگی‌ها و کثیفی‌ها است. امروزه تولید مواد شوینده با سطح وسیع در کارخانه‌های تولیدی انجام می‌شود. مواد شوینده خود شامل انواع مختلفی هستند که هر یک کاربردی دارند. اما برای این مواد از مواد اولیه‌ای استفاده می‌کنند تا قدرت پاک کنندگی بالایی داشته باشند. در واقع مواد اولیه شوینده‌ها شامل ترکیباتی هستند که برای حذف آلودگی‌ها استفاده می‌شوند. اما قبل از اینکه با انواع مواد آشنا شوید، ابتدا بایستی در رابطه با انواع شوینده‌ها شناخت پیدا کنید که شامل:

شوینده‌های مصنوعی آنیونی

شوینده‌های مصنوعی آنیونی یکی از انواع شوینده‌های هستند که شامل الکل‌های چرب می‌شوند. برای تولید این نوع شوینده‌ها از مواد اولیه شوینده خاصی استفاده می‌کنند که مهمترین آنها آلکین بنزن است. این ماده حدود ۵۰ درصد از شوینده‌ها را در بر می‌گیرد. آلکیل بنزن به عنوان یکی از پرکاربردترین مواد اولیه شیمیایی محسوب می‌شود. امروزه این مواد را با سولفوناسیون آلکین بنزن سولفونات تهیه می کنند. این مواد قدرت شویندگی و پاک کنندگی بسیار بالایی دارند و همچنین باعث تولید زیاد کف می‌شود. اما قدرت کف کردن بسیار بالا در این دسته از مواد باعث شده تا به سختی کف آنها از بین برود. پس می‌توان گفت آلکیل ها در دسته‌بندی شوینده‌های مصنوعی آنیونی قرار می‌گیرند که اصلی‌ترین ماده تشکیل دهنده آنها همین مواد است.

شوینده‌های غیر یونی

شوینده‌های غیر یونی شامل یکی دیگر از انواع شوینده‌ها محسوب می‌شود. این نوع شوینده‌ها زنجیره های مولکولی آبگریز دارند، همچنین از ترکیبات اکسید اتیلن با پروپیلن اکسید آن ها را تولید می کنند. تراکم این شوینده‌ها به صورت مولکول‌های زنجیره‌ای شکلی هست که این ساختار تعیین کننده خاصیت شویندگی آنها خواهد بود. در بسیاری از شوینده‌های غیر یونی از اسید چرب و آمین عالی غلیظ استفاده می‌کنند، این دو ماده به عنوان تثبیت کننده کف هستند.

دسته بندی شوینده های پر کاربرد

شوینده‌های کاتیونی

شوینده‌های کاتیونی نیز یکی از انواع شوینده‌های بسیار پرفروش هستند. مواد اولیه شوینده‌های کاتیونی شامل زنجیرهای بلند با یک کاتیون می باشند. این مواد به حالت پودر خمیر و حتی به صورت محلول آبی تهیه می‌شوند. شوینده‌های کاتیونی مزایای بسیار زیادی دارند که خاصیت مرطوب کنندگی، کف کنندگی و از طرفی آمولیسیون کنندگی به عنوان مهم‌ترین ویژگی‌های آن ها است. این شوینده‌ها میکروب‌ها را نیز از بین می‌برند و به همین سبب برای جراحی‌ها نیز به صورت رقیق از آنها استفاده می‌کنند.

شوینده‌های کاتیونی

شوینده های آمفولیتیک

شوینده های آمفولیتیک یکی از پرکاربردترین شوینده‌ها به ویژه برای استحمام هستند. معمولاً چنین شوینده‌هایی با ترکیبات خاص برای شامپوها و لوازم آرایش و بهداشتی بیشترین استفاده را دارند. چنین موادی دارای خواص بسیار زیادی هستند که خاصیت نرم کنندگی و عدم ایجاد حساسیت به عنوان مهم‌ترین آنها محسوب می‌شود. امروزه برای تولید شیر پاک کن و لایه بردار پوست این شوینده‌ها بیشترین کاربرد را دارند. حتی در برخی از ضدعفونی کننده‌ها نیز از این ترکیبات استفاده می‌کنند.

مواد اولیه شوینده ها کدام است؟

سیلیکات سدیم

سیلیکات سدیم به عنوان یکی از مواد اولیه شوینده شناخته می‌شود. این ماده قدرت بسیار بالایی برای حذف روغن و چربی دارد. همچنین قدرت پاک کنندگی بالای آن باعث شده تا برای هر یک از مواد شوینده‌ای که استفاده می‌شود، خاصیت پاک کنندگی آن نیز خواهد بود. یکی از مزایای مهم این مواد جلوگیری از خوردگی است. این مواد به صورت پودری، مایع و جامد هستند. ضریب شکست انحلال پذیری حلالیت بالا در آب، نقطه ذوب مناسب و دانسیته استاندارد باعث شده تا این ماده در مواد شوینده قابل استفاده باشد.

فسفات‌ها

فسفات‌ها دیگر ترکیبات مورد استفاده در شوینده‌ها هستند. معمولا از موادی استفاده می‌کنند که برای حذف چربی و روغن و به طور کلی آلودگی‌ها قدرت بالایی دارد. اما خاصیت نرم کنندگی یکی از مهمترین مزایای شویندگی‌ها است که با به کارگیری چنین ترکیباتی نظیر فسفات‌ها، این خاصیت در آنها به وجود می‌آید.

سدیم کربنات

سدیم کربنات یکی دیگر مواد اولیه شوینده‌ها محسوب می‌شود. این ماده به رنگ سفید و به حالت جامد است. سدیم کربنات را با نام خاکستر سودا نیز می‌شناسند که یک ماده محلول در آب می‌باشد. این ماده بی بو باعث جذب رطوبت هوا می ‌شود و طعم قلیایی دارد. قطعاً شما هم به دنبال اهمیت استفاده از این ماده در مواد شوینده هستید؟ سدیم کربنات تیرگی اسید و قلیایی شدن را از بین می‌برد و بیشتر برای صابون و دیگر شوینده‌ها از آن استفاده می کنند.

ایزوتیازولین

ایزوتیازولین یکی دیگر از مواد پرکاربرد شوینده‌ها است. این ماده جزو مواد نگهدارنده محسوب می‌شود که باعث افزایش ماندگاری مواد شوینده خواهد شد. البته ایزوتیازولین گندزدا بسیار قوی است که برای از بین بردن باکتری، قارچ، کپک و حتی میکروب‌ها نیز از آن استفاده می‌کنند. برای محصولات آرایشی و بهداشتی به عنوان یک ماده نگهدارنده است و حتی باعث حذف میکروب‌ها و کثیفی‌ها می‌شود. این ماده بسیار شفاف و البته کمی مایل به رنگ زرد روشن است. چنین موادی هیچ تاثیری بر روی سلامتی انسان نداشته و با شکستن پیوند میکروب‌ها، باعث حذف آنها می‌شود. هم برای مواد شوینده و هم برای مواد آرایشی و بهداشتی این ماده کاربرد بسیار زیادی دارد. اما این سطح کاربرد بسیار گسترده‌تر از آن است که بخواهیم در رابطه با آن توضیح مختصری ارائه دهیم. از مهمترین مزیت‌های آن نیز می‌توان به قابلیت حلالیت بسیار بالا، غیر اکسید کنندگی، بازدهی مناسب و سازگاری با مواد شیمیایی اشاره کرد.

ایزوتیازولین

کربوکسی متیل سلولز

یکی دیگر از مواد اولیه شوینده‌ها شامل کربوکسی متیل سلولز است. این ماده باعث جلوگیری از نشستن مجدد آلودگی‌ها بر روی سطح لباس می‌شود. شوینده‌هایی که دارای کربوکسی متیل سلولز هستند، معمولاً مناسب استفاده برای لباس‌هایی از جنس نخ پنبه مفید خواهند بود. البته برای تنظیم ویسکوزیته بسیاری از محصولات از آن به صورت پودر سفید و زرد رنگ استفاده می‌شود. کربوکسی متیل سلولز بی بو است و بیشترین کاربرد را برای مواد شوینده دارد. این ماده قابل دیسپرس در آب است و به راحتی حل می‌شود. در صنایع بسیاری از این ماده استفاده می‌کنند که معمولاً در صنعت دارویی، آرایشی و مواد شیمیایی بیشترین کاربرد را دارد. محافظت از پوست، روان کنندگی، یکدست کنندگی، روشن کنندگی، همچنین خاصیت پایدار کنندگی کف و آبدوستی باعث شده تا در چنین محصولاتی از آن استفاده کنند.

0
نویسنده مطلب AmiR
دانشجوی رشته کامپیوتر - نرم افزار

دیدگاه شما

بدون دیدگاه